Ruimte Voor Rust En Meditatie Op School?

Wat een zonnig wakker worden was het vandaag.
Behalve het  zonnetje buiten, vond ik bij het doornemen van de ochtendkrant een artikel van Jonathan Holslag (docent internationale politiek aan de VUB).
Hij opent met het opiniestuk de discussie om via meditatie ruimte voor rust en reflectie te brengen op (middelbare) scholen.

“Aha!” Bedacht ik en nog voor ochtendlijke yoga oefeningen las ik gefascineerd verder hoe hij tot deze bedenking kwam.

Door zich te verbinden mét de studenten, door mét hen van gedachten te wisselen over de wereld en zichzelf.

Wat goed!

Holslag laat weten dat jongeren bezig zijn met de wereld en wat zij daartoe denken bij te kunnen dragen maar dat er te weinig tijd voor is om hierover te reflecteren, te mediteren.meditatie_kids

Studenten willen dus meer ruimte voor reflectie, rust en meditatie.
Dat is geen grote verbazing als je dit vergelijkt met het eerder verschenen Scholierenrapport

(de bevraging van de Vlaamse scholierenkoepel bij 17.000 scholieren) waarin kinderen vragen om ondersteuning in de mentale gezondheid, meer mogelijkheden eigen talenten te ontplooien en er heel letterlijk als aanbeveling door deze koepel wordt meegegeven aan het Vlaamse Parlement: jongeren moeten instrumenten krijgen om stress in de toekomst het hoofd te bieden.
Ik sprak laatst nog op een congres met die jonge mensen van de scholierenkoepel…Tja je zou kunnen struikelen over de ‘wetenschappelijke correctheid’ van deze bevraging…Ik kies zelf voor een complimentje dat er
jonge mensen zijn die de wensen willen behartigen van kinderen voor een beter schoolklimaat. Een beter schoolklimaat daar wordt iedereen sowieso beter van toch?
Dat is ook wat Holslag aanhaalt: maak van scholen, inspirerende, groene plaatsen.

Een ander punt dat hij aanhaalt is het leren omgaan met prikkels. Zelf komt hij met de digitale wereld als vorm van continue prikkel.

Dat is super interessant want in de lezing ‘ Van Stress Tot Diepe Relaxatie Bij Kinderen’ heb ik het over een goed stressbeheer strategieën tegen overprikkeling.
Er zijn overal prikkels, oftewel stressfactoren en met de digitale wereld er bij ook méér prikkels. Zowel in de klas als daarbuiten.
Maar we ontbreken de handvaten om met die prikkels om te gaan, deze te ontladen en zo krijg je overprikkeling oftewel: stress.
Wetende dat het aantal volwassenen met een burn-out, depressie en hoog stress gehalte zeer groot is…En dezelfde elementen ook bij kinderen al grote obstakels zijn in hun ontwikkeling, dan is dat problematisch als daar niets mee gedaan wordt.
Net zoals we kinderen leren leren, kunnen we hen dus op school handvaten aanbieden om om te gaan met de uitdagingen van deze veranderende wereld. Om met stress om te gaan, in zichzelf te geloven en leren plezierig blijven vinden.
Zodat kinderen uitgroeien tot zelfzekere, empathische personen met zin voor wereldburgerschap.

Een wereld waarin iedereen zich welkom voelt.
We kunnen kinderen zo rust en reflectie aanbieden via meditatie en yoga op een holistische wijze; iets wat ook meegenomen wordt buiten school.

Daar komt dan ook gelijk het laatste puntje van Holslag van pas: “dit is niets zonder betrokkenheid van de gemeenschap.”

 Wat kunnen we als volwassene zélf doen? Hoe gaan we als volwassene zelf met stress om en hoe geven we dat door aan onze kinderen?

Ik heb er alvast mijn werk van gemaakt  een steentje bij te dragen het bouwen van de maatschappij van morgen; het begeleiden van kinderen, hun ouders en leraren. In en buiten school, voor FLexibele ONtspannen KInderen die zich weten aan te passen als dat nodig is. Het zinnetje waar ik ooit mee begon komt weer bij me op: ‘de kinderen van vandaag zijn de toekomst van morgen.’

De lokale parkeerproblematiek waardoor ik 2 straten verderop parkeer en dan nog een briefje onder de ruitenwisser krijg van de winkelier voor wiens etalage ik parkeerde en die zelf het heft in handen neemt  met de vraag niet voor de etalage te willen parkeren zodat klanten parkeerplaats vinden….lijkt opeens zo banaal.

This entry was posted in Blog, Kind En Opvoeding, Persoonlijke Ontwikkeling Kind, School Kinderen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ruimte Voor Rust En Meditatie Op School?

  1. Liesbet says:

    Ik ben één van die jonge mensen :-). Helemaal fan van wat je doet!
    Mooi artikel.

    • Tineke says:

      Hé Liesbet, fijn om te horen! Wie weet doen we binnenkort wel wat samen. Ik reageerde alvast op jouw mailtje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Flonki - Jozef Buyssestraat 56/11 9230 Wetteren - Belgie - BTW BE 812.183.275 | Privacy|Contacteer ons