In Spanje is er een restaurant dat bekend is om zijn eigenzinnige manier van koken.
De chef staat er voor gekend slecht 6 maanden per jaar zijn restaurant te openen en vervolgens 6 maanden te werken aan ‘nieuwe producten’.
Wat hierbij zo interessant is, is zijn werkwijze om tot een nieuw gerecht te komen. Hij neemt een eetbaar voorwerp (sinaasappel, kiwi, komkommer, zeewier…) en bekijkt de mogelijkheden van het ‘object’. Hiervoor wordt tot het uiterste gegaan en de karakteristieken apart bekeken.
Om zo te komen tot bijvoorbeeld kaviaar van meloen, een wolk popcorn, etc.
Oké deze man heeft een heel team en laboratorium om volledige toegang tot het experimenteren te hebben maar toch is deze ruimdenkendheid, creativiteit in zijn manier van werken enorm boeiend. Dit omdat het ook vertaald kan worden naar het dagelijkse leven en als oefening tot probleem- oplossend denken kan dienen.
Kinderen hebben dit verkennende ook in zich. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat ontdekt dat keukenpannen ook muziekinstrumenten kunnen zijn, de ruimte onder een tafel een hut, of een dekentje een heuse supermancape.
Het zoeken en ontdekken van mogelijkheden is een hele sterke oefening om het probleem- oplossend denken te gaan stimuleren. Wie goed probleem-oplossend kan denken ziet over het algemeen meer mogelijkheden, meer en sneller oplossingen. Wat van pas komt bij relationele/ sociale problemen, en later ook werksituaties.
Deze manier van denken blijven stimuleren is dus een belangrijk punt in het verdere leven van kinderen.Deze oefening kan speels makkelijk met kinderen gedaan worden en kan vrijwel overal uitgevoerd worden. Kies een voorwerp uit, bijvoorbeeld een sinaasappel, skateboard,… En laat het kind binnen een bepaalde tijd, verschillende mogelijkheden van het object opnoemen.
Enkele voorbeelden bij een sinaasappel: de pitjes kunnen er uit gehaald worden en geplant, de sinaasappel kan geperst worden tot sap, er kan marmelade mee gemaakt worden, je kan er n velletje papier over leggen en daar met potlood overgaan om een afdruk te krijgen,…
Voorbeelden van de toepassing op een skateboard: als plank om dingen op te zetten, als karretje om iets zwaars te helpen verplaatsen, er op liggen als surfboard of op je rug als hulpmiddel om de onderkant van de auto te maken,…
Probeer nu zelf maar,
Veel plezier!
One Response to Hoe Kan Je Creativiteit En Oplossingsgericht Denken Stimuleren Via Yoga Voor Kinderen?